About the Artist


Gert Merlijn, geboren in 1951, was vanaf zijn jeugd geïnteresseerd in techniek en de werking van vormen. Na zijn studie natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam heeft hij enige tijd gewerkt als leraar natuur- en scheikunde.

Na in 1995 begonnen te zijn met het maken van lampen in klassieke sfeer kwam al snel de behoefte op om de objecten een persoonlijker karakter te geven. Onder de naam Symbala combineert hij kleuring van licht, figuratie van uittredende lichtstralen en vormgeving van de lichtdrager. Hierdoor ontstaat een autonoom wezen: het lichtobject.
De abstrakte ideeënwereld van de fysica, de gevoelswereld van Tai Chi en de theoriën van de Bauhausleer - i.h.b. Kandinsky, Klee en Itten - vormen zijn voornaamste artistieke inspiratiebronnen.

Sterke invloed heeft Gert Merlijn ook ondergaan van zijn blinde oom (bedankt, oom Jan) die ondanks zijn handicap een eersteklas meubelmaker was. De van jongs af aan gevoerde dialoog met deze leraar heeft hem met een andere dan de gebruikelijke conceptie van materiële objekten in aanraking gebracht.
Het inzicht van deze oom in de toepassing van hulpstukken en mallen stelt Gert Merlijn in staat om in kleine series lichtobjekten te produceren.
Het blijft echter belangrijk het ambachtelijke aspekt in ere te houden;
alleen door direct kontakt met het materiaal is het mogelijk aan objecten 'iets meer' mee te geven.